Passat, present i futur

La Família; L’Origen

Un cognom sempre estretament lligat al món del vi, més de 150 anys avalen la nostra història.

En Pere Olivella i Sardà, viticultor i masover d’una finca vitícola al municipi de Font-rubí, ja el movien uns valors que l’apropaven a la terra.

En aquella època, en la seva filosofia de vida, ja existia el concepte de granja, la integració de la vinya amb diferents animals de granja; el magnífic cavall de tir, un ramat d’ovelles, gallines, ànecs, conills i d’altres animals que pasturaven als camps on s’hi deixava reposar la terra uns anys abans de tornar a plantar vinya, intentant tornar a la mare terra tot allò que els donava. Interpretava la vinya a la seva manera, amb respecte, de forma senzilla, per aconseguir les millors collites i sempre fidel a la lluna en totes les feines de la finca.

 

historia-3.jpg

1859, una anyada fantàstica

L’any 1859 és, i així ho diuen les escriptures, quan el fill de Pere Olivella i Sardà, en Pere Olivella i Carol, vitivinicultor per vocació i agent comercial col·legiat de professió, adquireix la Masia Can Pere del Maset.

Una finca situada estratègicament dalt d’un turó, envoltada de vinyes, oliveres, boscos de pi blanc i alzines. Un terrer únic i irrepetible, és aquí l’origen de tot plegat.

D’aquest matrimoni amb Antònia Farré i Fontanals, la “Sra. Antònia” neixen tres fills, el Pere, el Josep i la Ramona.

Època molt difícil, l’any 1893 la temuda fil·loxera que va acabar amb les vinyes de mitja Europa també arriba al Penedès; s’ha de reaccionar ràpid, l’obsessió i la passió per la viticultura fan que la família comencés a replantar les seves vinyes amb ceps que tenien el seu origen a Amèrica, que ja es plantaven a França i que eren resistents a aquesta plaga, després s’empeltaven amb les varietats tradicionals del Penedès.

 

El treball i la superació, una lluita constant

Poc a poc i amb el pas del temps la finca va anar creixent, s’incorporen noves tècniques i metodologies de conreu per potenciar la personalitat dels seus vins. La figura de l’Antònia al capdavant del celler i dels seus tres fills per la sobtada mort, per accident, del seu marit atropellat a Barcelona per un tramvia, és també peça clau en el desenvolupament de la finca.

Una dona valenta, treballadora, visionària i plena de vida va treballar al costat del seu fill hereu, en Pere Olivella i Farré, fins al seu darrer alè de vida.

En Pere Olivella i Farré, viticultor i elaborador de vins (el Pepet del Maset) i la Rosa Galimany i Canals (la Rossita), van contraure matrimoni el maig de 1929, d’aquesta unió van néixer dos fills, la tieta Roser i el meu pare, el Pere Olivella i Galimany.

L’any 1972 arriben els primers vins daurats amb fines perles, els primers vins escumosos, els primers caves. Juntament amb l’arribada d’aquests vins màgics, els meus pares contrauen matrimoni, El Pere i la Pepita. D’aquí els seus dos fills, en Pere i la Roser.

historia-5.jpg

 

La innovació, fidelitat als orígens

L’evolució de la finca és constant; el compromís amb una terra, la passió vitivinícola i la fidelitat a unes idees que amb el pas de les diferents generacions s’han anat perfeccionant però sempre mantenint-ne l’essència, ens permeten elaborar aquests grans vins i caves. Actualment el projecte familiar està en mans de la cinquena generació, el Pere Olivella i Rovira, viticultor, enòleg i sommelier, al capdavant de la direcció tècnica, juntament amb els seus pares, el Pere i Pepita, l’Ànima del celler i amb la seva esposa Iolanda i les seves filles Judit i Maria, la futura sisena generació, que només el temps dirà si han de prendre el relleu per continuar escrivint la nostra història particular.

Conèixer, treballar i viure al costat de viticultors i enòlegs, compartint feines de vinya i veremes, a la Champagne, al petit poble de Sant Martin d’Ablois, prop d’Épernay amb Monsieur Jean i la seva esposa Ghislaine, en el celler Jean Cez. A Limoux amb el gran winemaker Eric Vialade i els seus Blanquettes de Limoux o en ple cor de la Bourgogne, a la vila de Ladoix Serrigny, aprenent al costat de l’entranyable Maurice Maratray, la seva família i els seus grans vins, m’han permès un enriquiment professional i sobretot humà. Juntament amb tot un equip de joves grans artistes, persones dinàmiques, sobradament preparades i que del seu treball fan dia a dia tot un art, junts formem el factor humà del celler Pere Olivella Galimany.