El perquè de tot plegat

Viticultura, la mínima intervenció de l’home

Estem plenament convençuts que la matèria prima, el raïm, és el factor determinant en la qualitat final dels nostres vins i caves, és per aquest motiu que la família Olivella Galimany posem tot el nostre esforç en obtenir els millors raïms de la nostra pròpia finca, per obtenir després, els millors vins, vins personals i autèntics.

De les vint-i-dues hectàrees de vinya, algunes amb més de 70 anys, n’obtenim el nostre actiu més preuat, el raïm.

La nostra finca gaudeix d’una situació geogràfica privilegiada, això li suposa unes característiques que li confereixen un gran potencial vitícola.

L’objectiu és buscar l’equilibri permanent de la vinya amb especial harmonia amb tot l’ecosistema que forma l’hàbitat natural de la finca.

La coberta vegetal espontània n’és un clar exemple, és la manera de mantenir viu un sòl, augmentem la biodiversitat tant de plantes com d’animals que són predadors naturals de moltes plagues habituals del cep, incrementem la capacitat de regular la retenció i drenatge de l’aigua de pluja, evitant l’erosió dels sòls.

Practiquem una viticultura de secà.

No s’utilitzen productes químics de síntesi, ni adobs minerals, ni herbicides. El respecte per l’entorn i per l’ecosistema és màxim. El nostre objectiu és aconseguir grans vins que expressin el que són i d’on són, sense interferències.

La puresa i la mínima intervenció de la mà de l’home és la nostra premissa a l’hora de treballar la vinya i amb la lluna com a gran aliada, ens permet obtenir un raïm especial, capaç de donar els millors vins.

La nostra viticultura és 100% ecològica, certificada pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

Ara, i evolucionant cap als orígens, fem un pas més en la viticultura ecològica, incorporant tècniques biodinàmiques en els nostres processos productius. Estem experimentant per aconseguir una viticultura de millor qualitat i en conseqüència, un futur més saludable per les generacions que han de venir.

La viticultura biodinàmica no deixa de ser un acte de fe, nosaltres hi creiem.

Hi creiem perquè no deixa de ser allò que ja feien els nostres avantpassats, sense cap mena de tecnologia, només amb l’observació constant de la vinya i fidels a la lluna aconseguien vins personals, vins autèntics. Aquesta és la nostra obsessió.

vinicultura-3.jpg

L’enologia, el màxim respecte per la matèria prima

Una vegada més s’evidencia que la qualitat i diferenciació d’un vi comença a la vinya. El respecte per aquesta matèria prima, la preservació de les característiques originals i la mínima intervenció de la mà de l’home, ens permeten elaborar vins singulars, vins que expressin el seu origen, vins sincers.

Amb la incorporació de noves tecnologies en tot el procés d’elaboració, des del moment de la verema, amb la selecció del raïm a la pròpia parcel·la de vinya, fins als diferents processos d’elaboració, embotellat, criança i expedició dels nostres elaborats, intentem mimar tan com sigui possible aquesta apreciada matèria primera, aquest raïm que ha estat acaronat durant tot l’any, pel sol, l’aire i la pluja.

La verema és el moment àlgid del cicle vital de la vinya, la culminació de tot un any d’esforç, treball i patiment, sempre però, a mercer de la climatologia.

Generalment, en els anys normals, on la climatologia ha respectat el procés productiu de la vinya, a la nostra finca de Can Pere del Maset, la verema comença a primers de setembre amb les varietats primerenques i s’allarga fins a primers d’octubre amb les varietats més tardanes.

La recol·lecció manual del raïm, el seu condicionament i transport fins al celler d’elaboració es realitza amb tota la delicadesa i màxima rapidesa a fi de què el temps transcorregut entre la recol·lecció i la seva entrada al celler sigui el mínim possible, és per aquest motiu que la família Olivella Galimany posseeix el celler d’elaboració al bell mig de les vinyes.