En què consisteix la viticultura ecològica?

No us sonarà estrany si us diem que els beneficis del vi augmenten amb l'agricultura ecològica, de fet, ja suposa una quarta part de tot el cultiu de vinya del país, segons dades del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i més concretament a la DO Penedès ja som molts cellers adscrits hi hem optat.

Estem plenament convençuts que la matèria primera, el raïm, és el factor determinant en la qualitat final dels nostres vins i caves, és per aquest motiu que la família Olivella Galimany posem tot el nostre esforç en obtenir els millors raïms de la nostra pròpia finca, per obtenir després, els millors vins, vins personals i autèntics, com el nostre Darena, el terrer ecològic singular.

Respectar la natura
A Catalunya, un vi ecològic ha de tenir el certificat pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, que asseguri la seva sensibilitat i sostenibilitat durant tot el procés d'elaboració. Així doncs, les vinyes no són tractades amb productes químics ni sistèmics i s'utilitzen fertilitzants orgànics respectant el seu entorn natural, la biodiversitat i, per descomptat, la nostra salut. Per altra banda, al celler, s'afegeix poc àcid sulfurós al procés de vinificació, minimitzant els sulfits. El nostre objectiu és aconseguir grans vins que expressin el que són i d’on són, sense interferències. La puresa i la mínima intervenció de la mà de l’home és la nostra premissa a l’hora de treballar la vinya i amb la lluna com a gran aliada, ens permet obtenir un raïm especial, capaç de donar els millors vins.

Producció limitada
Del nostre Darena s’obtenen al voltant de 2.726 ampolles per anyada de les vinyes de la finca de Can Pere del Maset en viticultura de secà. Utilitzem la tècnica de confusió sexual amb feromones per a evitar plagues sense fer ús de productes químics.

Deixem les vinyes amb coberta vegetal espontània per afavorir la biodiversitat i la capacitat de regular la retenció de l’aigua del sòl de manera natural. La verema es realitza en el seu estat òptim de maduració fenòlica, a la matinada, pel control de la temperatura. Selecció a la mateixa vinya, només els millors raïms seran els escollits, verema a mà per garantir la màxima qualitat del raïm.

Creiem també en la viticultura ecològica perquè no deixa de ser allò que ja feien els nostres avantpassats, sense cap mena de tecnologia, només amb l’observació constant de la vinya i fidels a la lluna aconseguien vins personals, vins autèntics. Aquesta és la nostra obsessió.